12 september 1944

De bevrijding van Nederland is begonnen en op 14 september 1944 staan de eerste Amerikaanse militairen in Maastricht. Nederland staat op het punt om bevrijd te worden, maar het duurt nog tot het voorjaar van 1945 voordat heel Nederland bevrijd is. Met operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestaat uit 2 hoofdonderdelen; de verovering van 8 belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen.

20 september 1944

Het is 15.00 uur als de eerste canvasboten beginnen aan de oversteek van de Waal. Het was noodzaak om de noordoever van de bruggen (weg en trein) in handen te krijgen om zodoende de Duitse troepen op de zuidoever te isoleren. Hierdoor kwamen de beide bruggen in geallieerde handen en kon de opmars richting Arnhem worden voortgezet.
De oversteek moest 5 maal worden uitgevoerd en gedurende deze oversteken van de Waal verloren aan geallieerde zijde 48 mannen het leven.
Een saillant detail hierbij is dat aan deze oversteek ook een Nederlander deelnam en wel de student Ben Bouman, waarbij hij fungeerde als tolk en gids. Tijdens deze oversteek raakte Ben Bouman lichtgewond.

18 september 1984

Ter herinnering aan deze actie en de hierbij omgekomen soldaten is op deze dag aan de Oosterhoutsedijk in Lent een monument opgericht, het zogenaamde Waal Crossing Monument.

2013

Toen in 2013 de derde stadsbrug (op ongeveer de plaats waar de Waaloversteek plaatsvond) van Nijmegen werd voltooid heeft deze brug de naam “De Oversteek” gekregen. Als eerbetoon aan de gesneuvelden werd de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan, in het tempo van een trage mars.
Op 23 november van dat jaar is de brug officieel geopend. Dat gebeurde door oud-generaal Ben Bouman, die als enige Nederlander deelnam aan de oversteek in de oorlog, en de Amerikaanse veteraan Francis Keefe.

19 oktober 2014

Op 21 september 2014 werd in Nijmegen eveneens de Waaloversteek groots herdacht, in dat jaar 70 jaar geleden. Onder andere werd de Waaloversteek nagespeeld door militairen van de 82e Luchtlandingsdivisie en de Koninklijke Landmacht. Een maand na de herdenking is een spontaan initiatief ontstaan voor een dagelijks eerbetoon aan de gevallen soldaten. Dit initiatief is alleen uitvoerbaar omdat een groep enthousiaste veteranen hier actief in bijdragen, deze hebben zich geformeerd onder de naam Team31.

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting* van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.

 

Peter Jacobs
Coördinator Sunset March